Foråret og skurv–Svampen
Forår

Foråret og skurv–Svampen

Skurvsvampen er den største naturlige udfordring for de økologiske frugtavlere i Nordtyskland. Om foråret kan der, under frugttræerne stadig findes gamle tørrede blade fra året før. På disse blade overvintrer skurvsvampens askosporer. Ved højere luftfugtighed og varme spirer svampens vintersporer, og spredes med vinden rundt i nærheden, ud på de unge, grønne dele af æble- og pæretræerne. Hvis det forbliver fugtigt og varmt, vokser svampens rødder i de friske blade og udvikle sig på bladet. De kraftigt voksende svampe skader først kun de berørte blade, men spreder sig derefter længere ud på træet og skader senere frugterne. Træet vokser forkrøblet, frugterne forbliver små og er dækket med sorte pletter. Denne svampesygdom kan sammenlignes med en almindelig forkølelse, som kan føre til en alvorlig lungebetændelse, hvis ikke den behandles.

Rettidig forebyggelse er det eneste alternativ. Det er ingen tvivl om hvorfor, men hvordan og med hvad, er det centrale spørgsmål. Frugtavleren skal forhindre at sporerne spirer og vokser på de unge blade om foråret, for at være sikker senere hen på året. Risikoen for infektion og vækst af skurv er stigende ved høje temperature og længere tid med fugtige blade. Ved hjælp af målestationer kan man registrere vejrforholdene, og dermed, ved hjælp af computerprogrammer og prognosemodeller, forudsige betingelserne for svampens vækst. Med denne hjælp og andre egnede naturlige midler, er det den økologiske frugtavlers ogave, at forhindre forekomsten af en skurvinfektion og at holde sine frugttræer sunde.

tilbage til Kategori