Forår og ubudne gæster
Forår

Forår og ubudne gæster

Når der efter vinteren begynder at blive livligt, vågner ikke kun træerne og planterne op af deres dvale, men også svampe og insekter udvikler sig fra deres vinterform. Æblesnudebillen er den første bille som kravler ud fra sit gemmested under barken. Ved temperaturer over 15 ° C, kravler de små sorte snudebiller omkring på kviste og grene og hunnen lægger sine æg i de blomstrende knopper. Mens blomsterknoppen stadig er lukket, klækker æggene og bliver til små larver, der spiser blomsterne indefra. Når blomsten derefter åbner sig, ser man kronbladene, som hurtigt bliver brunlige, men blomstens indre er spist. Ved at ryste træet med et insektnet under, kan frugtavleren se, hvor mange biller der er på sine træer. Æblesnudebillen har ingen naturlige fjender, derfor er frugtavleren nød til at gribe ind ved store angreb. I økologisk frugtproduktion, kan Pyretrum bruges som er et planteekstrakt fra krysantemumblomsten. Ved temperaturer over 15 ° C opnås en virkning kun, når billen kommer i kontakt med og indtager stoffet, da dette naturprodukt hurtigt nedbrydes.

En anden ubuden gæst er den lille frostmåler. Ud af de ganske små æg er denne grå-brune sommerfugl kommet til i vinteren. Når det bliver varmere, udklækkes æggene og larver kravler ved at lave en bue, rundt på planten. De spiser de unge blade og blomster så der kommer huller og svækker dermed den sunde udvikling af planten. Larverne er samtidig også en lækker fødekilde for mange fuglearter. Dette betyder er der, kun med få undtagelser, findes en naturlig balancegang.

https://de.wikipedia.org/wiki/Apfelbl%C3%BCtenstecher

tilbage til Kategori