Forår, når frugten begynder at blomstre.
Forår

Forår, når frugten begynder at blomstre.

For frugtavlere begynder foråret først rigtigt når træerne blomstrer. For at få knopperne til at blomstre, er det nødvendigt med tilstrækkelig lys og varme. Det varierer fra år til år hvornår blomstringen tager sin begyndelse, da knopperne behøver en bestemt temperatur for at udfolde sig til blomster.

Fra knoppernes første små grønne blade er synlige, til stadiet med røde knopper, hvor man kan se æbleblomstens lyse, røde kronblade kan ske i løbet af et par dage, når det er varmt i marts og april. Denne udvikling kan dog også strække sig over 2-3 uger, når dags- og nattemperaturerne forbliver encifret.

For os frugtavlere er dette altid en spændende tid. Nu kan vi se, om træet har udviklet nok knopper i løbet af de seneste måneder for, at muliggøre en ny god høst. Det er mere almindeligt, at høsten af det foregående år har udtømt træerne, så træerne derfor ikke har tilstrækkelig energi og næringsstoffer til rådighed, for at være istand til at danne mange nye blomster. Dette fænomen omtales som vekselbæring, fordi træerne kun skiftevis hvert 2. år bærer tilstrækkelig frugt. For æblesorter som Boskoop og Elstar er det en typisk egenskab. Ved hjælp passende dyrkningsmetoder, såsom udtynding og beskæring kan avleren modvirke dette naturfenomen, så der hvert år er tilstrækkelig frugt. Kun rolige og afbalancerede træer giver gode holdbare og velsmagende frugter.

tilbage til Kategori